Tăierea trandafirilor workshop
Taierile de primavara intineresc tufele de trandafiri, prin indepartarea ramurilor mai batrane de 4-5 ani si pastrarea ramurilor tinere de 1-2 ani, care vor inflori mai abundent. De asemenea, prin taiere se pastreaza forma si volumul tufei de trandafir, se indeparteaza ramurile bolnave si cele afectate de gerul de peste iarna. Se renunta la ramurile subtiri care au crescut in directii necorespunzatoare cu forma tufei precum si la ramurile care cresc in interior pentru o aerisire buna a tufei, prevenind astfel bolile.
Ramurile degerate si innegrite vor fi taiate pana unde incepe lemnul sanatos.
Odata cu venirea primaverii, din luna martie, cand nu mai ingheata pamantul, se incep lucrarile de taiere a trandafirilor. Nu se recomanda taierea trandafirilor toamna deoarece exista riscul inghetului.
Intotdeauna taiem mai scurt ramurile mai subtiri si mai lung pe cele mai groase.
Taierea ramurilor se face intotdeauna oblic, la aproximativ 5-10 mm deasupra mugurului, un ciot lasat mai lung se usuca pana la mugur, iar cel scurt il pune in pericol. Mugurele deasupra caruia se face taierea trebuie sa fie orientat inspre exteriorul tufei.
O taiere scurta va avea ca efect dezvoltarea de lastari mai putini, dar mai lungi si mai vigurosi. Taierea scurta la 3-6 ochiuri (10-15 cm) este recomandata in cazul tufelor mai slab dezvoltate sau cand dorim sa obtinem trandafiri pentru flori taiate.
O taiere mai lunga la maxim 8-10 ochiuri (20-30 cm) va produce lastari mai numerosi, dar acestia vor fi mai subtiri si mai scurti decat in cazul taierii scurte. Acest tip de taiere este recomandat in cazul tufelor mai bine dezvoltate si cand dorim sa obtinem mai multe flori.